Ceai de ghimpe

Ghimpele este o planta cu o capacitate de adaptare impresionanta, care rezista deopotriva la seceta, vanturi puternice si la temperaturi scazute.

Este raspandita pe o arie geografica foarte intinsa – din Africa de Nord si pana in Europa si Asia. Calitatea sa exceptionala, care a scos-o din anonimat, este aceea de a vindeca extraordinar de rapid bolile prostatei, in special adenomul de prostata. Efectele sale farmaceutice sunt insa mult mai complexe, enumerarile care urmeaza fiind incomplete, alte cercetari fiind in curs de desfasurare.

ACTIUNI

INTERN: antiinflamator general mediu, antiinflamator al prostatei puternic, antiseptic mediu (actioneaza mai ales asupra colibacililor si asupra Proteus vulgaris), antitumoral mediu, diuretic puternic, favorizeaza sfaramarea si eliminarea calculilor biliari, febrifug bun.

INDICATII

INTERN: – prostata si adenom de prostata – infuzie combinata;- nefrita, cistita (mai ales cele colibacilare si cu Proteus vulgaris), litiaza renala – infuzie combinata. Efecte mai puternice se obtin prin asociere cu tinctura de ienupar;- cancer genital si de prostata (adjuvant) – pulbere;- afectiuni febrile – infuzie combinata. Efectul este mai puternic daca se combina in proportie egala cu Menta (Mentha viridis);- adjuvant in turbare si holera – pulbere;- hipertiroidie (adjuvant) – pulbere;- litiaza biliara (mai ales micro-litiaza) – se asociaza in proportii egale cu Anghinare (Cinara scolymus) si frunze de mesteacan (Betula alba). Se ia o lingurita de pulbere din acest amestec de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

MOD DE PREPARARE SI ADMINISTRARE

Pulberea – planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea dupa care se cerne prin sita pentru faina alba. Se ia, de regula, o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile, deoarece i se altereaza proprietatile.

Infuzia combinata – 1 lingurita de parti aeriene uscate si maruntite se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la infuzat o jumatate de ora, se filtreza si se lasa la racit; se combina cele doua extracte. Se consuma 2 – 3 cani pe zi, pe stomacul gol.

OBSERVATII: in hipertensiune si in boli in care aportul masiv de lichide este contraindicat se recomanda pulberea de ghimpe in locul infuziei combinate.

This entry was posted in Ceaiuri and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>